Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

Otvorena zagovaračka plaforma Rojc dio je šire platforme - Saveza udruga Rojca, a članice platforme ujedno su i korisnici prostora u DC Rojc. Projekt se bavi društveno kulturnim centrom Rojc kao prostorom polivalentnog tipa sa širokim programskim aktivnostima koji uključuju korisnike i publiku za koju djeluju i koji razvijaju aktivno, djelatno i održivo civilno društvo koje se bavi pitanjima demokracije i aktivno sudjeluje u zajednici. Ciljevi projekta: jačanje sudioničkog upravljanja DC Rojc od strane udruga i korisnika; podizanje razine razvijenosti fizičke infrastrukture za djelovanje organizacija civilnog društva, građanskih inicijativa i građana te za održiviji razvoj centra; podizanje vidljivosti DC Rojc i aktivn osti udruga, jačanje zajedništva, suradnje i komunikacije među udrugama iz DC Rojc.

Članice otvorene platforme: Savez udruga Rojca; Udruga Metamedij; Udruga za promicanje kreativnosti Merlin; Udruga Armazonex; Udruga Suncokret - Pula; Udruga Kontakt; Gradska radionica; Čarobnjakov šešir; Jadranska animacija; Odred izviđača pomoraca "Uljanik". Platforma je podržana od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva tijekom perioda od jedne do tri godine.

Udruga Merlin pokrenula je 2001. projekt cjeloživotnog obrazovanja kojemu su ciljevi:

  • neformalna edukacija u tradicionalnim i umjetničkim zanatima: šivanje, tkanje, modeliranje, odljevi,
  • poticanje samozapošljavanja nezaposlenih osoba, mladih i žena raznih dobnih skupina: informatika,
  • radno okupacijske aktivnosti za osobe s posebnim potrebama: tkanje, odljevi, izrada suvenira…

U radionicama šivanja, tkanja, ručnog rada i izrade suvenira korisnicima se pristupa individualno ovisno o njihovim mogućnostima i sposobnostima. Korisnici radionica su osobe željne naučiti ove vještine, a osim stjecanja vještina, razvijaju vlastiti osjećaj vrijednosti i samopouzdanja. Poticanjem kreativnosti i dizajniranjem originalnih rukotvorina njeguje se očuvanje tradicionalnih tekstilnih i umjetničkih zanata. Motivi i predmeti koji nastaju u radionicama su povijesno, kulturološki i estetski sukladni istarskom, hrvatskom i mediteranskom podneblju.

Problem s kojim se suočava većina hrvatskih i mediteranskih turističkih mjesta je nelegalna prodaja uvezenih i neautentičnih kič predmeta od plastike. Udruga Merlin u sklopu projekta "Kreativnih radionica" od 2005. organizira izložbeno-prodajnu manifestaciju "Izvorni sjaj pulske Arene". Cilj manifestacije je organiziranje legalne prodaje kvalitetnih suvenira ispred pulskog amfiteatra, te poticanje lokalnog stanovništva u sudjelovanju, dizajnu i proizvodnji autentičnih rukotvorina na temu kulturno povijesne baštine grada Pule. Projekt se provodi u suradnji s institucijama i organizacijama koje djeluju na području socijale i zaštite marginaliziranih skupina, Uredom za zdravstvo i socijalu, Uredom za kulturu, Komunalnim redarstvom i Turističkom zajednicom grada Pule.