Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

Udruga za promicanje kreativnosti Merlin je u 2020/21.pokrenula radionicu lutkarskog kazališta na temu srednjovjekovne povijesti i narodnih priča i bajki. Proces nastanka lutkarskih predstava započinje odabirom teksta, osmišljavanjem sadržaja predstave, scenarijem, režijom, scenografijom, pripremom glazbe. Po završetku izrade lutaka animatori osmišljavaju likove te počinju graditi uloge.

Prva predstava se zove Kraljeva kći a rađena je po istarskoj narodnoj bajci, koja je adaptirana za lutke na štapu. Sadržaj predstave je vezan na srednjovjekovnu kulturnu baštinu Istre, tradicionalnu glazbu, legende, odjeću, specifičnim srednjovjekovnim karakterima, očuvanju prirode i reciklaži tekstila, ženskim pravima i vrijednostima osobnog odabira. Priča započinje u dvorcu kralja koji svojoj kćerci traži prosce, ona ih redom odbija te se odlučuje za svojeg izabranika koji na specifičan način pobjeđuje zmaja. Lutke su izrađene u suradnji Udruge Merlin i Udruge 2K-Kempkatzen iz Pule. Izrađene su iz recikliranih ostataka materijala i prezentiraju povijesne kostime iz 15 st. Predstavu igrom lutkama stvaraju glumci amateri članovi udruge. Glazbu u predstavi izvode i sviraju animatori a napjevi su iz tradicionalnih istarskih pjesama (Balun, Troto, Polka ). Likovi su Martin od Ladonje, Zigmund iz Rašpora, princeza Beatrice, pastir Jura, dvoglavi Zmaj, Kralj i Kraljica). Scenografija je oslikana u suradnji s mladim slikarima kluba Likovne akademije u Rijeci. Scena je postavljena u srednjovjekovnom šatoru, te se igra na otvorenom prostoru a namijenjena je djeci i odraslima. Predstava traje 30 minuta a održavala bi se na kulturnim i tematskim manifestacijama u više lokacija u gradu Puli, školskim i vrtićkim igralištima, te domovima za odrasle.

U sklopu projekta + Resilient sufinanciran iz programa EU Interreg Mediterranean izrađen je poslovni plan za razvoj društveno poduzetničkog projekta amaterskog lutkarskog kazališta.

Podržavaju nas:

EU
Nacionalna zaklada
EEA Grants
Norway Grants
Primorsko-goranska županija
Grad Opatija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.