Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

Barkun, 21.08.2010.

BarkunUkoliko produžite samo malo nakon crkvice u Vodnjanu, moći ćete naići na dječji centar "Jutarnji cvijet", jedan od projekata pulske udruge za promicanje kreativnosti Merlin, te će vas, kao i nas, dočekati toplina i veselje malih članova toga centra koji su zajedno s njihovom odgajateljicom pjevali, svirali i plesali kako bi nam ostavili lijepa sjećanja na naš boravak unutar tog malog, ali lijepog prostora.

Projekt se provodi već pet godina s ciljem postavljanja jakih temelja socijalizacije, učenja jezika i kulture zajednice te osnovnih svakodnevnih radnji radi postizanja što bolje higijene kod predškolske djece nacionalne manjine romske pripadnosti čiji roditelji nemaju materijalne mogućnosti za upis djece na redovno pohađanje vrtića. Odgajateljica objasnila nam je kako se prostor u kojem djeluju nalazi u najmu u sklopu kuće čiji im vlasnici pomažu kolikogod mogu. Tako će se početkom listopada u centru početi s redovitim održavanjem poduka glazbenog sviranja  instrumenata što će voditi upravo član obitelji vlasnika kuće, Muhamed Avdi. Djeca su nam obećala kako će se pripremiti da nas do sljedećeg puta dočekaju s pravim koncertom gdje će oni svirati i pjevati, a pokoji i plesati u ritmu ostvarene glazbe.

Centar ima svoju višenamjensku svrhu. U njemu se u jutarnjim satima igraju i uče djeca predškolske dobi, od 3 do 7 godina. Od jutra pa sve do 14 sati, odgajateljica s djecom radi prema ispisanom godišnjem programu. Kroz igru uči ih jezik, pjevati, privikava na socijalizaciju te ostvaruje ostale aktivnosti kojima će se djeca lakše integrirati u društvo jednog dana kada stupe u škole.

U popodnevnim satima, centar ima svrhu pomoći školarcima pri učenju. Volonteri, koji su najčešće učitelji u mirovini, dolaze u popodnevnim satima te pomažu djeci pri usvajanju raznih sadržaja kako bi se lakše savladao osnovnoškolski program te time i smanjio postotak odustajanja od daljnjeg školovanja.

Djeca u centru "Jutarnji cvijet" prikazala su nam se nadasve veselim, pristojnim i kreativnim mališanima koji će, korak po korak, sazrijeti u prave školarce spremne na obrazovne izazove.

Sanda Adamić

Podržavaju nas:

EU
Nacionalna zaklada
EEA Grants
Norway Grants
Primorsko-goranska županija
Grad Opatija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.