Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

Novi list, 4.06.2009.

Novi listManifestacija udruge Merlin održava se u cilju sprečavanja nelegalne prodaje nekvalitetnih suvenira kod Arene te poticanja izrađivanja kvalitetnih suvenira

Preko puta Arene, na lokaciji Nimfej, od lipnja do kraja rujna bit će postavljena dva štanda na kojima će se turistima nuditi autohtoni pulski suveniri – nakit, grafike, slike i keramika. Izložbeno-prodajnu manifestaciju pod nazivom »Izvorni sjaj pulske Arene« organizira udruga Merlin u suradnji s Gradom Pulom, pulskom Turističkom zajednicom te Istarskom županijom u sklopu projekta kreativnih radionica.

 

Manifestacija se, kako doznajemo od Sanje Apostolovski, predsjednice Merlina, održava četvrtu godinu u cilju sprečavanja nelegalne prodaje nekvalitetnih suvenira kod Arene te poticanja stvaranja kvalitetnih rukotvorina i uspomena na Pulu.

– U svibnju je održana radionica »Rimski osmjesi« na kojoj je 20 polaznica izradilo niz rukotvorina od gline, keramike i gipsa s temom kulturno-povijesne baštine iz rimskog razdoblja Pule, veli Apostolovski. Dodala je da je tijekom pet godina održavanja radionica izrađeno čak 70 suvenira inspiriranih izvornim kazališnim maskama starih Rimljana te građevinama i povijesnim tragovima iz tog perioda.

Na poziv za izlaganje ove su se godine, prema njenim riječima, odazvale četiri udruge i nekoliko samostalnih umjetnika, a komisija je odabrala stotinjak radova na temu kulturno-povijesne baštine Pule. Originalne rukotvorine, koje se budu izlagale na manifestaciji, bit će isključivo tematski vezane za baštinu Pule. Dakle, gipsanim vazama i orijentalnim suvenirima, egzotičnim školjkama, kineskim i plastičnim proizvodima, kao i parfemima na ovim štandovima nema mjesta.

Lokaciju Nimfej Grad Pula je besplatno dodijelio za održavanje ove manifestacije da bi se pokušala spriječiti dugogodišnja nelegalna prodaja i potaknulo izrađivanje kvalitetnih suvenira. Sredstva od prodaje rukotvorina namijenjena su daljnjem radu sudionika manifestacije i neprofitnim udrugama umjetnika, manjina i marginaliziranih skupina.

B. Petrović

Podržavaju nas:

EU
Nacionalna zaklada
EEA Grants
Norway Grants
Primorsko-goranska županija
Grad Opatija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.