Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

Glas Istre, 25.04.2009.

Glas IstreTeta, a kako se ti zoveš?

Kroz Jutarnji cvijet prošle su četiri generacije najmlađih Vodnjanaca. Međutim, iako je otvoren za svu djecu, dosad su njegove usluge koristili isključivo roditelji djece romske nacionalne manjine pa ih je i danas u centru upisano dvadesetero.

Već četvrtu godinu u sklopu pulske udruge Merlin na području Vodnjana djeluju dječje kreativne radionice pod nazivom Jutarnji svijet, a s ciljem poticanja najmlađih da nauče različite vještine - šivanje, modeliranje, crtanje - i steknu inicijativu kreativnosti i inovativnosti usmjerenu prema stvaranju.

 

Prema riječima direktorice Udruge za kreativnost Sanje Apostolovski, cilj ovog specifičnog dječjeg centra, koji je otvoren 2005. u iznajmljenom prostoru obiteljske kuće, jest okupiti djecu roditelja slabijih materijalnih mogućnosti i omogućit im besplatno pohađanje programa predškolske igraonice i male škole.

- Kroz Jutarnji svijet prošle su četiri generacije najmlađih Vodnjanaca. Međutim, iako je otvoren za svu djecu, dosad su njegove usluge koristili isključivo roditelji djece romske nacionalne manjine pa ih je i danas u centru upisano dvadesetero, kaže Apostolovski.

Tu se igra, ali i uči

I u ovom dječjem vrtiću, baš kao i u svakom drugom, djeca se igraju i uče. Na iznenadni posjet nepoznatih reagiraju prvotnim grupiranjem i šuškanjem, no kada prođe prvotna nevjerica, navale s pitanjima. Sve ih zanima, od toga kako se zoveš do toga imaš li i ti djecu. Najveće uzbuđenje nastaje kada dobiju mogućnost da pokažu što znaju i umiju. S veseljem pokazuju na pisanice i zečiće koje su izradili za uskrsne blagdane, a u stanju su ispričati sve što znaju o istarskom kažunu, koji je »pastirima, nekad davno, pomagao da se zaklone od kiše«. Taj su kažun, ponosno vele, koji visi na zidu, napravili s tetom Katarinom, koja ih pazi i koja je, prema njihovom mišljenju, najljepša na svijetu. Ma znaju oni dobro da njihova teta Katarina slavi Uskrs, a oni će, objašnjavaju mi, uskoro svoj Bajram. Riječ je o djeci od četiri, pet i šest godina koja među sobom pričaju romski, a čim nam se obrate, s nevjerojatnom lakoćom prelaze na hrvatski jezik.

- Djeca su male spužvice, sve upijaju i brzo uče. No, najvažnije je u svemu tome biti uporan i strpljiv. Ako ustrajete, kroz manje od šest mjeseci svako će dijete progovoriti jezik sredine u kojoj živi i dakako za to iskustvo biti bogatiji, kaže njihova odgojiteljica Katarina Marketanović.

Bolje tu, nego doma

Kao u zboru, na pitanje sviđa li im se u vrtiću, odgovaraju jednoglasno: »Daaaaa.«

- Baš je super, bolje nego doma, kaže Dino, koji nam nastavlja pričati o tome kako je nastao njihov kažun s pticama, oblacima i leptirima s federima, koji sada skaču i baš su kao pravi. S njima se slaže i jedna mama, gospođa Djevrija, koja je došla po kćerkicu Selmu.

- Vrlo sam zadovoljna što Selma ide u vrtić u kojemu je naučila i hrvatski jezik. Ona toliko voli biti u vrtiću da se boji kada joj zaprijetim da ću reći teti da nije bila dobra. S druge strane, dok je nema, slobodno vrijeme koristim za obavljanje kućanskih poslova, pripremanje ručka i slično. Osobno, vrlo sam zadovoljna, a ni Selma se nikada nije ni na što potužila. Uz to, u vrtiću dobiva i besplatnu marendu pa je to i jedna briga manje, kaže nam gospođa Punušković.

Osim za najmlađe, u prostorima Jutranjeg cvijeta nalazi se i informatička radionica, namijenjena starijem, školskom uzrastu. Školarci imaju i mogućnost pohađanja kreativne radionice učenja koju vodi Mirjana Ferjančić, kao i radionicu šivanja.

Merlin? A što je to?

Merlin je udruga za promicanje kreativnosti koja se bavi istraživanjem, edukacijom i primjenom kreativnosti u svakodnevnom životu, poticanjem razvitka zajednice i poboljšanjem življenja te unapređenjem međuljudskih odnosa. Cilj udruge jest rad s pojedincima, obiteljima, skupinama i zajednicama prema načelima kreativnog pristupa životnim aktivnostima i poticanja suradnje, tolerancije, nenasilja, međusobnog uvažavanja i poštovanja različitosti.

Djeluje od 2001. na području grada Pule, Vodnjana i Istarske županije, a od 2003. njeno je sjedište u zgradi pulskog Rojca. Merlin okuplja djecu i žene te korisnike sufinanciranih projekata (nezaposlene žene, mlade, romsku djecu i žene te osobe s posebnim potrebama). Aktivnosti su svrstane na rad kluba (druženje i kreativni rad), neformalnu edukaciju u raznim vještinama, samozapošljavanje žena u izradi originalnih rukotvorina i projekte u zajednici za marginalne skupine. Rad udruge sufinanciraju Ured za nacionalne manjine Istarske županije, gradovi Pula i Vodnjan, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH-a, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva RH.

Nina Orlović Radić

Podržavaju nas:

EU
Nacionalna zaklada
EEA Grants
Norway Grants
Primorsko-goranska županija
Grad Opatija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.