Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

Glas Istre, 1.06.2006.

Glas IstreŠest štandova sa suvenirima za bolji turistički imidž

Ideja je proizišla iz radionica koje je udruga Merlin organizirala za žene, romsku djecu i osobe s posebnim potrebama namijenjenih očuvanju starih zanata. Radionice rukotvorina pokrenute su prema motivima koji su tematski, povijesno-kulturološki i estetski, u skladu s istarskim, hrvatskim i širim mediteranskim podnebljem.

 

U Multimedijalnom centru Luka preksinoć je predstavljen projekt »Izvorni sjaj pulske Arene« udruge za promicanje kreativnosti Merlin. Voditeljica projekta Sanja Apostolovski navela je da je ideja proizišla iz radionica koje je Merlin organizirao za žene, romsku djecu i osobe s posebnim potrebama namijenjenim očuvanju starih zanata. Radionice rukotvorina pokrenute su prema motivima koji su tematski, povijesno-kulturološki i estetski u skladu s istarskim, hrvatskim i širim mediteranskim podnebljem kako bi se promijenilo postojeće stanje ilegalne prodaje suvenira ispred Arene.

Stolići, cvijeće i suncobrani

– Kroz radionice je dosad prošlo ukupno sto osoba. Ideja za prodaju autohtonih suvenira proistekla je iz radionice rukotvorina gdje smo izrađivali maske iz rimskog teatra kako bismo motivirali novi način razmišljanja, kaže Apostolovski. Dizajn i izrada štandova koji će biti postavljeni na nogostupu preko puta Arene jedan je od pet programa koji su dio projekta. Dizajnerski tim Merlina izradio je šest malih metalnih tipiziranih stolova za prodaju suvenira prema uvjetima Ureda za prostorno planiranje Grada Pule. Stolići su bijele boje, međusobno su povezani u cjelinu, imaju i nosače za suncobrane te ugrađene vaze za cvijeće pa će efektno izgledati i kad u jutarnjim i večernjim satima ne budu u funkciji.
Na prezentaciji nije bilo predstavnika Grada i pulske Turističke zajednice pa okupljeni koji su postavljali pitanja nisu mogli dobiti konkretne odgovore. Najčešće su se žalili na prekratak rok za predaju ponuda te propozicije natječaja prema kojima prednost imaju osobe s posebnim potrebama.

Rok prijave do 5. lipnja

Javni poziv za davanje na korištenje izložbenih stolova za prodaju suvenira i rukotvorina na nogostupu preko puta Arene objavljen je prekjučer, a rok prijave je do 5. lipnja. Odabrani ponuditelji će štandove moći koristiti bez naknade, a prodaju suvenira moraju organizirati od dana sklapanja ugovora s Gradom do 30. rujna od 8 do 20 sati. Prijaviti se mogu isključivo udruge umjetnika, udruge koje rade s osobama s invaliditetom ili osobama u nepovoljnom društvenom položaju sa sjedištem na području Pule. Uzorke i fotografije s opisom odabrat će posebna komisija u kojoj će biti članovi Kulturnog vijeća za likovnu umjetnost grada Pule i predstavnici pulske Turističke zajednice te će prijedlog najpovoljnijih ponuđača dostaviti na odlučivanje pulskom Gradskom poglavarstvu. Osobama koje zadovoljavaju uvjete natječaja bit će pružena i stručna pravna pomoć u legalizaciji prodaje suvenira. Projekt je realiziran u suradnji s pulskim Uredom za kulturu, gradskim TZ-om i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

P. Lukež

Podržavaju nas:

EU
Nacionalna zaklada
EEA Grants
Norway Grants
Primorsko-goranska županija
Grad Opatija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.