Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

Jutarnji list, 5.05.2006.

Jutarnji listPropao je još jedan u nizu natječaja za originalni gradski suvenir koji je pokrenula pulska Turistička zajednica.

Unatoč solidnoj novčanoj naknadi i osobnim pozivima upućenima na adrese umjetnika, dizajnera i ostalih kreativaca, Pula nije dobila prototip originalnoga gradskog suvenira te bi se zaista moglo dogoditi da brojni turisti i dalje budu osuđeni na kupovinu kiča, koji nema ništa zajedničko s ovim podnebljem.

Na poziv za prikupljanje prijedloga protipa suvenira grada Pule, koji je na inicijativu Udruge Merlin pokrenula pulska Turistička zajednica, pristigla su samo 22 rada 16 autora, ali ni jedan, po mišljenju stručnog suda, nije zadovoljio osnovne kriterije - oslonjenost na kulturno-povijesnu baštinu i urbani identitet uz mogućnost masovne prozvodnje.

TZ i Grad Pula za najbolja tri rada namijenili su otkupna sredstva u visini od 18 tisuća kuna, a prototip se trebao dati na slobodnu uporabu obrtnicima zainteresiranima za njihovu proizvodnju.

Međutim, radovi pristigli u TZ uglavnom su ili već viđeni ili pak nemaju konkretna obilježja Pule, a upravo je nevjerojatno da među njima nema ni jednog s motivom Arene, glavnog zaštitnog znaka grada.

- Zahvalni smo autorima koji su se potrudili, ali i strašno razočarani neodazivom profesionalaca, to više što ih u Puli i Istri zaista ima mnogo. Primjerice, HDLU Istre ima 80-ak članova i nije jasno zašto se ni jedan od njih nije javio sa svojom idejom - rekla je Sanja Cinkopan-Korotaj, direktorica TZ-a Pula.

Među pristiglim radovima ima zanimljivih rješenja, a S. Cinkopan-Korotaj posebno je istakla originalnu društvenu igru autorice Jadranke Radetić, temeljenu na mapi grada i kulturnim spomenicima, koja ipak ima nedostatke koji je čine nepogodnom za proizvodnju.

Vrlo su lijepi i uporabni predmeti od drva masline, koji, međutim, nisu vezani isključivo za Pulu.

Pogodni za masovnu proizvodnju suveniri su koje izrađuju štićenici Centra za cerebralnu paralizu, ali oni ih kane proizvoditi samo pojedinačno. Uglavnom, ni jedan rad nije zadovoljio kriterij koji bi mogao zamijeniti gipsane pepeljare i vaze koje se sada nude ispred Arene, što je bila glavna intencija poziva.

Mira Bošnjaković Memedović

Podržavaju nas:

EU
Nacionalna zaklada
EEA Grants
Norway Grants
Primorsko-goranska županija
Grad Opatija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.