Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

Večernji list, 4.07.2005.

Večernji listTo što nam strani turisti obilaze indijske i kineske trgovine, nije reklama za Istru. Jer ako se gosti iz Istre, umjesto sa suvenirom koji priča o povijesti poluotoka, vraćaju u svoju zemlju s figuricama božanstava Dalekog Istoka, istarskim poduzetnicima ne služi na čast. No, zahvaljujući Udruzi Merlin ovoga će se ljeta u suvenirnici Arene, osim kamenih kažunića, amfora i sličnih suvenira, prodavati i male rimske maske po zoru na kamene maske s Malog rimskog kazališta iz Arheološkog muzeja Istre u Puli.

Posjetili smo radionicu Udruge Merlin u prostorima bivše vojarne "Rojc" u Puli. Ondje nam je dizajnerica Sanja Apostolovski rekla da je Udruga osnovana kako bi se samozaposlile žene, pa danas 40-ak žena vrlo kreativno iskazuje svoje sposobnosti. A iz takve kreativne znatiželje nastale su atraktivne rimske maske, detalji pulskih spomenika, rimskih ličnosti ili simbola. Ovakav originalni suvenir nastaje iz gline i gipsanih odljeva te bojanjem crvenom i sivom istarskom zemljom. Time se dobije patina kao da su maske netom pronađene na nekom arheološkom nalazištu. Uz svaki od tih suvenira nudi se i pisani listić o razvoju maski u rimskom teatru te o povijesti antičke Pule.

Osnovna nam je djelatnost promicanje kreativnosti, a radimo na nekoliko projekata. Primjerice, radimo i s osobama s posebnim potrebama tehnike veza i kolaža na tekstilu - priča Sanja Apostolovski. U kreativnom neredu radionice uočavamo kutujice za nakit izrađene od konca i ukrašene školjkama ili kamenčićima. Među ostalim, za oko nam je zapela i nebična plinska maska tako dobro preuređena da bi na njoj pozavidjeli i najmaštovitiji izrađivači maski za venecijanski karneval. Žene koje su se kroz Merlin samozaposlile izvukle su iz zaborava i stari istarski rubac, facol. Djevičanskom bjelinom i decentnom čipkom sigurno bi privukao pozornost bilo koje dame koja želi nešto posebno u garderobi.

Klub žena Merlin svojim rukotvorinama i suvenirima, koje često rade i u kući, možda će uspjeti istisnuti čaplje, Bude, Indijance i ostale suvenire koje ne pripadaju ovom podneblju. Merlinke polako osvajaju tržište, pa je i Arheološki muzej Istre u Puli odlučio prodavati upravo njihove suvenire, a možda će i Grad imati dovoljno sluha da "merlinkama" omogući otvaranje prodajnog pulta ili nešto slično.

Vesna Brnabić

Podržavaju nas:

EU
Nacionalna zaklada
EEA Grants
Norway Grants
Primorsko-goranska županija
Grad Opatija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.