Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

Glas Istre, 2004.

Sezona bez svaštarskih štandova?

Glas IstreNadmetanje za zakupce javnih površina za postavu naprava za prodaju suvenira, nakita, numizmatike, slika, za portretiranje, tetoviranje te prodaju sladoleda i pića provest će se napismeno, u zatvorenim omotnicama, odlučilo je Gradsko poglavarstvo.

Stiže sezona, a s njom i štandovi koji bi trebali obogaćivati kvalitetu turističkog proizvoda u našem gradu. Prijašnjih godina na njima su se po cijelom gradu nudile, jednom riječju, svaštarije, uglavnom sve osim autohtonih proizvoda. Nažalost, takva je ponuda i ispred Arene.

 

Divlja prodaja

- Divlja je prodaja stari problem u našem gradu. Poduzimamo sve što je u našoj nadležnosti, kaže voditelj komunalnog redarstva Ranko Perenčević. Jedino što možemo učiniti jest nakon utvrđivanja identiteta prodavatelja, prijaviti ga prekršajnom sudu. Ove smo godine podnijeli 15-ak takvih zahtjeva, što je relativno malo u odnosu na broj nelegalnih prodavača, veli Perenčević te ističe da je problem u tome što su komunalni redari u većini slučajeva nemoćni. – Ipak, u zadnje vrijeme, u suradnji s kontakt- policajcima češće uspijevamo utvrditi identitet prekršitelja. Najveći su nam problem upravo divlji prodavatelji ispred Arene, no nerijetko ih pronalazimo i u samom centru grada, kaže Perenčević.
Sudeći po najavama, ove bi godine zakup trebao biti nešto drugačiji. Tako bi se nadmetanje za zakupce javnih površina za postavu naprava za prodaju suvenira, nakita, numizmatike, slika, za portretiranje, tetoviranje te prodaju sladoleda i pića trebalo provesti pismeno, u zatvorenim omotnicama, odlučilo je Gradsko poglavarstvo. Na prijedlog gradonačelnika Valtera Drandića, četiri će lokacije, od ponuđene 44, biti izuzete iz ovog natječaja i to na »spoju« Portarate i Giardina. Tako će ih na Portarati ostati devet, staroj tržnici 11, po jedna u Amfiteatarskoj i Kandlerovoj ulici, dok će na usponima iz Kandlerove ulice biti dozvoljeno postavljanje pet stolića. Uz Park grada Graza predviđene su tri lokacije za postavljanje stolića, devet na usponima iz Ulice Sergijevaca, a jedan stolić za prodaju knjiga bit će u Ciscuttijevoj ulici.

Prototip gradskog suvenira

Za te će se lokacije raspisati poseban natječaj, a sve u suradnji s Turističkom zajednicom, obrtnicima, umjetnicima i drugim zainteresiranima. Direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj kaže da su tražili šest štandova preko puta Arene, no da će se o tome odlučivati na sljedećoj sjednici Poglavarstva, koja je zakazana za idući tjedan.
- Naš natječaj, koji će zapravo biti neki oblik poziva, prvenstveno ćemo usmjeriti na udruge te socijalne kategorije proizvođača. Primjerice, na udrugu »Merlin« koja je i pokrenula inicijativu za izradu autohtonog istarskog suvenira. Također, u našoj će se organizaciji i ove godine provoditi ljetni sajam obrtnika, putem kojeg će obrtnici uglavnom ručno izrađene proizvode dva puta tjedno izlagati na Forumu, te po jedan dan u Fažani i Medulinu. No, detalji i odluke o tome znat će se nakon sjednice Poglavarstva, kaže Cinkopan Korotaj.

S. ROJNIĆ SINKOVIĆ

Podržavaju nas:

EU
Nacionalna zaklada
EEA Grants
Norway Grants
Primorsko-goranska županija
Grad Opatija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.