Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

×

Greška

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but 2015/radionice,width=180,height=140 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

SajamPutem neformalnog obrazovanja nastojali smo oživjeti vještine starih zanata krojenja i šivanja , tkanja, izrade nakita iz recikliranih materijala, modeliranja i odlijeva u gipsu. Promovirali smo ih na manifestaciji "Izvorni sjaj pulske Arene" od 01.06.-30.09.2015. kroz lokalnu izradu autentičnih suvenira na temu antike lijevanih u prirodnom materijalu i patiniranih zemljom, kroz Sajam Antike u lipnju, te sajam Hand Made u listopadu.

Pokrenuli smo novi projekt srednjovjekovnog tkanja kroz izradu kopije originalnog uspravnog tkalačkog okvira i pripreme lanene pređe te izradili kraći dokumentarni film o tom postupku u suradnji s Etnografskim muzejom iz Zagreba, dr. sc. Stanom Kovačević, red. prof. na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, KUD-om Zvirišće iz Šemovića u Podravini, Multimedijalnom udrugom Lapiš iz Opatije i Udrugom Ordo Sancti Viti iz Rijeke. Kroz tu aktivnost sudjelovali smo na više festivala u Hrvatskoj ( Drivenik, Ribnica , Svetvinčenat, Sv. Ivan Zelina, Koprivnica) sa radionicom srednjovjekovnog tkanja, te izradili autentičnu plavu tkaninu na tkalačkom stanu i ručno sašili žensku haljinu na ''klin'' po uzoru na srednjovjekovne krojeve koji se i danas prepoznaju u istarskoj narodnoj nošnji. Ponovo smo pokrenuli izradu tkanica-pojaseva dužine 2 m izrađenih na stolnom tkalačkom okviru (rekonstrukcija iz knjige Stane Kovačević "Ručno tkanje") a koji se mogu koristiti za različite narodne nošnje ili tkane srednjovjekovne pojaseve. Facol, bili rakamani je fino pokrivalo za glavu djevojačke opreme ali i autentični poklon za naše poslovne suradnice.

{gallery}2015/radionice,width=180,height=140{/gallery}

Podržavaju nas:

EU
Nacionalna zaklada
EEA Grants
Norway Grants
Primorsko-goranska županija
Grad Opatija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.