Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

Najavljujemo radionicu izrade suvenira na temu Antike i povijesti Pule tijekom svibnja 2018. Radionica se održava već niz godina za građane i korisnike u Rojcu. Oblikovanjem u glini, izradom kalupa i odljeva obogaćujemo ponudu suvenira grada Pule. Tijekom sljedeća tri mjeseca u radionici će se odliti oko 5000 raznih suvenira za potrebe manifestacije Izvorni sjaj pulske Arene. Udruga će sudjelovati sa štandom i ponudom suvenira i na manifestaciji Dani Antike koja se održava tijekom svibnja na više lokacija u Puli.

Letak - Dvigrad samanjPažnja, pažnja, čujte i počujte! Subote i nedjelje 12. i 13. svibnja godine gospodnje 2018. stari kamen drevnog grada Dvigrada će ponovno oživjeti!

Drevne kamene zidine istarskog srednjovjekovnog grada iznad Kanfanara već treću godinu za redom postaju kulisa dvodnevne tematske manifestacije Dvigradski samanj. Riječ je o manifestaciji oživljene povijesti u okviru koje se stare napuštene kuće i ulice na dva dana ispune stanovnicima njegove slavne prošlosti. Kaštel Dvigrad je početkom 15. stoljeća doživio svoj najveći procvat dolaskom presvijetle Venecije, da bi nakon dva stoljeća potpuno zamro. Udruga Merlin je u suradnji sa Ugostiteljskim obrtom Moncastell, Turističkom zajednicom , Općinom Kanfanar, Udrugom Dvegrajci i Osnovnom školom Kanfanar pokrenula ovu manifestaciju unijevši duh srednjeg vijeka u ruševne zidine kako bi posjetitelji mogli direktno osjetiti nekadašnji život u tom gradu.

Pođite s nama u svijet davnina povodom fešte sv. Marka, te u subotu i nedjelju 28. i 29. travnja doživite srednji vijek na Veprincu! Ulaz na manifestaciju je besplatan.

Okušajte se u streličarstvu i mačevanju, sudjelujte u borbi vitezova, divite se ponosnim konjima, kušajte začinjeno vino i na jedan dan postanite dio povijesti!

Za djecu pripremamo posebna iznenađenja - svečani dječji mimohod s vitezovima i gradskom stražom, igrokaz, razgledavanje srednjovjekovnog kampa i prezentaciju srednjovjekovnih vještina, oživljavanje starih dječjih igara, učenje plesova, srednjovjekovni vrtuljak, te kreativne radionice.

Ove godine u programu uz organizatore KD Leprinac i Udrugu Merlin sudjeluju i organizacije iz Hrvatske, Mađarske, Italije i Slovenije: Ordo Sancti Viti iz Rijeke; Order of the Star iz Kapošvara; Nova Conpania Vis Ferri iz Trsta, Viridi Hedera iz Ribnice, Udruga Kulturni front iz Opatije te Konjički klub Adria.

Izrada cipelaKreativna radionica izrade srednjovjekovne odjeće i obuće nastavila se i ove školske godine u OŠ R.K. Jeretov Opatija, područna škola Veprinac za tri razreda. Nakon što smo prošle godine sašili odjeću i dopunili je za ovogodišnji Karneval nedostajale su nam i cipele. Tijekom četiri mjeseca djeca su ručnim šivanjem uz pomoć učiteljica i članica Udruge Merlin vrijedno šivala cipelice od platna. Za potplate smo reciklirali stare patike te u radionici s roditeljima zgotovili srednjovjekovne cipele za ovo promjenjivo proljetno vrijeme. Djeca će sudjelovati na manifestaciji Markova te će se s originalnom odjećom i obućom kroz igrokaz uključiti u srednjovjekovni način života tijekom dvodnevne manifestacije Markova na Veprincu 28. i 29.04.2018.

U okviru radionice također smo kostimirani sudjelovali u izradi fotografija za kalendar Primorsko-goranske županije za projekt ''Putovima Frankopana''.

Izrada suvenira - VeprinacČlanovi Udruge Merlin održali su 29.03.2018. radionicu izrade suvenira u Galeriji Studentskog Kulturnog Centra u Rijeci. Udruga je ugošćena u sklopu programa Galerije SKC Priče iz prakse, kontinuiranog pravca usmjerenog edukaciji i praksi iz područja umjetnosti.

Radionica je nastavak suradnje Udruge Merlin i Udruge studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci koja je nastala u cilju poticanja studenata na rad u primijenjenim praksama te također radi edukacije šireg građanstva o mogućnostima produkcije vlastitih rukotvorina.

Postupak izrade koji je bio predstavljen je: izrađivanje reljefa od gline, izrada kalupa od dvokomponentnog silikona; izrada odljeva od gipsa, bojanje suvenira otopinom zemlje. Osmišljeni su i izrađeni suveniri Veprinca i Dvigrada u formi magneta dimenzije 6 do 8 cm.