Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

  • Srednjevjekovni zanati

    Srednjevjekovni zanati

  • Radionice vještina

    Radionice vještina

  • Manifestacije

    Manifestacije

Jeans redesignKroz suradnju Doma za odrasle osobe Vila Marija i sufinanciranje od strane grada Pule, udruga Merlin obogaćuje sadržaje koji se nude u Dnevnom boravku za osobe s mentalnim oštećenjima Susret iz Pule i to kroz kreativne radionice redizajniranja jeansa. Na radionicama se korisnici Dnevnog boravka prvenstveno dobro zabavljaju i druže, no sudjelujući u aktivnostima osim socijalizacije oni rade i na očuvanju i razvijanju svojih senzornih i motoričkih sposobnosti, koncentracije, kreativnosti, samoizražavanja, a nezanemarivo i samopouzdanja, što sve redom doprinosi značajnom povećanju kvalitete života korisnika.

Jeans nikada ne izlazi iz mode, a hlače od jeansa su dizajnirane kako bi bile trajne i neuništive u svim uvjetima. Prve hlače od jeansa su prvi put bile proizvedene u Genovi kada je ovaj grad bio nezavisna republika i pomorska sila. Dizajnirane su za pripadnike mornarice prilikom čega su se zahtijevala odijela za sve vremenske prilike. Korijen engleske riječi jeans odnosno blue jeans leži u francuskom izrazu koji se u to vrijeme koristio: blue de Genes. Levi Strauss, bavarski trgovac iz San Francisca, prodavao je ove izdržljive hlače rudarima po Kaliforniji 1850tih. Jacob Davis je bio krojač koji je zajedno sa Straussom patentirao hlače od jeansa sa bakrenom dugmadi kao pojačanjem kako bi ove hlače bile trajnije i nepoderive, a kupce pronalaze i među ostalim radnicima, farmerima i traperima - od tuda i hrvatski naziv "traperice". Brand Levi's je i danas sinonim za traperice. Prigrlila ih je buntovna mladež pedesetih godina prošlog stoljeća, a od tada su dio naše svakodnevnice, ali i otmjenih modnih pista.

Vjerujemo da svatko od nas u svom ormaru ima barem jedan komad odjeće od jeansa kojeg ne nosi, ali ga jako voli, pa umjesto da ga bacimo u smeće na našim radionicama redizajna jeansa od njega stvaramo nove trajne i neuništive kreacije. Uz malo mašte i vještine pretvaramo ih u jedinstvene torbice, torbe, naprtnjače, spremnike za bočice s vodom, cipele, police...